Antičke izreke- Vladeta Janković

Kakve su to Tantalove muke? Zašto ne treba otvarati Pandorinu kutiju? Zašto kažemo da je neki posao „sizifovski“? Kakva je to jabuka razdora i kako je proći kroz iglene uši ? Da glasine imaju krila, to jako dobro znamo; da narodu treba samo hleba i igara da bi se skrenula pažnja u željenom smeru, to vidimo u našoj svakodnevnici.

Sve ove antičke izreke pisac je skupio u jedno maestralno delo: na jasan i zabavan način objasnio nam je njihovo značenje i time doprineo širenju našeg znanja opšte kulture, kao i našem boljem izražavanju.

Vladeta Janković je profesor antičke književnosti i uporedne istorije drame. Objavio je sedam knjiga iz struke, uglavnom iz oblasti antičke komedije i teorije humora. Saradjuje sa Televizijom Beograd kao autor kulturno-istorijskog programa za omladinu (Dvogled i sedam ciklusa serije Mitovi i legende). Govori engleski, francuski i ruski,služi se grčkim. Bio je ambasador Jugoslavije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Vatikanu i Malteškom viteškom redu.

Објавио/ла: dusica90d

Bookworm, language lover and deep thinker !

10 одговора на „Antičke izreke- Vladeta Janković“

  1. Slovensku mitologiju imam i bas volim s vremena na vreme da je prelistam. Nabasala sam na Bajku nad bajkama, i ro drugi deo o nisam znala gde se nalazim: cela radnja pocinje u prvoj knjizi i druga pocinje usred neke, plus na in pisanja mi je ocajan. Polu normalan, savremen govor, polu epska pesma. A ovu cu knjigu obavezno potraziti)))

    Свиђа се 1 person

  2. Baš sam ovu knjigu razmišljala da kupim bratu za rođendan prošle godine, ali sam se predomislila i uzela mu „Sicilijanca“. Ovakve knjige su odlične i korisne, da ne pominjem koliko poštujem profesora Jankovića, vrhunskog znalca. Inače, grčka mitologija mi je od ranog detinjstva bila zanimljiva, brat i ja smo obožavali priče iz tadašnjeg lista „Tik -Tak“, a tek naknadno sam shvatila koliko su važne, budući da je grčka tradicija u samoj srži evropske civilizacije. Kasnije je, u Gimnaziji, razredni imao običaj da nam zada po jedan mit ili legendarnu ličnost kao „domaći“ za naredni čas (književnosti) i tek na fakultetu se pokazalo kako je važno imati takvo predznanje. Opšta kultura, zaista.
    P.S. Preslatka je i simpatična Ršumova knjiga na sličnu temu, „Ujudurme i zvrčke iz antičke Grčke“.:)

    Свиђа ми се

      1. Jao, i mene, samo mi je žao što se o slovenskoj mitologiji generalno malo zna, nije ostalo mnogo arheoloških izvora.:(
        Dobra je „Slovenska mitologija“ Nenada Gajića (ali, zato „Bajku nad bajkama“ zaobiđi u širokom luku!), a ako te zanima istorijski roman o Starim Slovenima, „Pod slobodnim suncem“ Franca Finžgara je divna knjiga.

        Свиђа ми се

  3. Na spisku mi je za citanje i veoma mi je zanimljivo ovakvo stivo. 🙂 Mada znam sta sve ove izreke znace, mene interesuje pre njihovo poreklo i kako su nastale. Ne znam da li i toga ima u knjizi?

    Свиђа ми се

  4. Meni su ovakve knjige jako intetesantne. Bez obzira što, uglavnom, znam šta znače izreke, verovatno bi se mogao naći i neki novi uvid. Sigurno ću prelistati, ako mi dođe pod ruku… 🌷

    Свиђа се 2 people

Коментари су онемогућени.

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни