Igra andjela- Karlos Ruiz Safon

U drugoj knjizi serijala „Groblje zaboravljenih knjiga“ upoznajemo Davida Martina, pisca koji živi u napuštenoj kući sa tornjem u srcu Barselone, i zaradjuje za život pišući senzacionalne priče pod pseudonimom. Bežeći od traumatičnog detinjstva, spas nalazi u knjigama i literaturi, svet u koji ga uvodi vlasnik knjižare „Sempere“. Opčinjen ljubavlju prema pisanoj reči, zapostavlja svoje zdravlje i provodi noći pišući o tajnama i misterijama svoga grada. Istorija kuće ga sve više opčinjava i zaposeda, dok se bori sa neizlečivom bolešću. Ubrzo, David prima pismo od Andreasa Korelija, izdavača iz Francuske koji mu daje ponudu koja se dobija jednom u životu – da stvori (napiše) novu religiju. Knjigu koja menja srca i umove ljudi, u zamenu za malo bogatstvo. Ali kada počne da radi na knjizi, uvidja sve jasniju vezu izmedju njegovog rada u progresu, kuće u kojoj živi kao i njenog prethodnog vlasnika.

Ova kniiga se dosta razlikuje od prve u ciklusu: u Senci vetra imamo dečaka koji se upušta u neobičnu avanturu zbog ljubavi prema jednoj knjizi a u ovoj imamo otudjenog i melanholičnog pisca, ne naročito dragog, koji je u sve većoj nevolji zbog svojih ličnih problema, inata a ponekad i pomalo povredjene sujete.

Safonov način pisanja je odličan kao i uvek, ali likovi nisu baš dobro razradjeni kao u prvoj knjizi. Ostalo je dosta toga nerazjašnjenog, ali sam čula da se u nastavcima sve kockice sklope. Uskoro se vraćam u Safonovu Barselonu, jer sam „kidnapovala“ ostatak serijala u biblioteci i ne vraćam dok ne završim sa sve tri knjige.

Od mene velika preporuka !

Објавио/ла: dusica90d

Bookworm, language lover and deep thinker !

5 одговора на „Igra andjela- Karlos Ruiz Safon“

  1. Znači, ti si ta što pokupi Safona iz gradske!:))))))))))
    Šalim se, pre par godina mi iskrsne prilika da veoma povoljno nabavim (tada još) trilogiju, pa sam je, naravno, iskoristila – ali, nikako da stignem da počnem sa čitanjem. Pročitala sam „Marinu“ i „Trilogiju magle“, super mi je Safon i dopadaju mi se stil, motivi, atmosfera koju pravi…ali sam čula da je „Groblje zaboravljenih knjiga“ mnogo bolje od ovih ostalih, pa stvarno jedva čekam.:) Sad mi fali još „Lavirint duhova“, taman dok kompletiram doći će na red. Tvoj prikaz je baš slikovit i budi interesovanje za priču. Deluje mi da ima pomalo faustovske elemente, kao i da bi se mogao snimiti odličan film (ako već nije).:)

    Свиђа се 2 people

    1. Da,da ta sam i zadrzavam ih do daljnjeg!))) Salim se, sinoc sam pocela da citam Zatocenik nebesa, cisto par strana da vidim kakva je- kao ono 60 strana u cugu. Kao sto rekoh Anastasiji, hocu da zavrsim taj ciklus, da me mine zelja za knjigama i da se oosvetim faksu. Cim budes imala vremena, pocni sa citanjem ovog ciklusa, sjajan je !!

      Свиђа ми се

  2. Ti znaš da ja obozavam Safona i svaki put kad čitam tvoje tekstove o njemu poželim da ga opet čitam. 🙂 Jako mi je bila čudna ova Igra anđela kada sam je čitala, ali u sledećem delu se stvarno sve kockice sklope i sve što je bilo čudno u ovoj knjozi bude objašnjeno, zato mi se valjda treća knjiga najviše i svidela. 🙂 Mada mozda je prva ipak neprevaziđena zbog tajne biblioteke ko ne bi voleo da otkrije tako nešto. 🙂

    Свиђа ми се

    1. I ja obozavam Safona, uzela sam da zavrsim ovaj ciklus, da me mine zelja! Da ne patim mnogo za knjigama kad krenem na faks.
      Ono sto mi se dopada posebno u ovoj knjizi je odnos izmedju Davida i njegove pomocnice ( kao za inat ne mogu da joj se setim imena, ali zato pamtim Kristinu koja mi se nimalo ne dopada kao lik a ni kao licnost 😂) . Da je imao nesto sa njom, bio bi srecan covek i to ne bi bila ista knjiga.
      Sad si me toliko motivisala da mi dodje odmah da krenem sa citanjem.

      Свиђа се 2 people

      1. Jao i ja isto zaboravljam imena likova kod Safona i iskreno ne sećam se ni jedne ni druge od tih žena. Sećam se one scene na kraju kad jedna žena propada kroz led i to je to. 😀 Više se sećam njega tog glavnog lika kako je pisao tu knjigu i mraćne atmosfere i da se nije sve na kraju otkrilo kao u prvoj knjizi , pa se sećam da sam bila razočarana. Pa ti kreni šta da ti kažem sledeća je sjajna, a i u pravu si posle nećeš imati toliko vremena za čitanje. 😀

        Свиђа се 1 person

Коментари су онемогућени.

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни